Sverige är ett av de EU-länder som infört sanktioner mot Ryssland som svar på landets annektering av Krim. Sanktionerna, som trädde i kraft i måndags, innebär bland annat restriktioner för export och investeringar.
Svenska företag förbereder sig för de potentiella konsekvenserna av sanktionerna, och vissa förväntar sig en minskning av affärerna med ryska kunder. Andra hoppas att de kommer att kunna hitta nya marknader för att ersätta dem som förloras i Ryssland. Hittills har det inte funnits några tydliga indikationer på hur sanktionerna kommer att påverka svenska företag på lång sikt.
Sveriges regering håller på att ta fram en lista över svenska företag som kan påverkas av sanktioner mot Ryssland. Listan kommer att innehålla företag som gör affärer med den ryska energijätten Gazprom. Sanktionerna är ett svar på Rysslands agerande på Krim, och de kan få stora konsekvenser för svenska företag.
Vilka företag blir drabbade?
Alla brancher som är verksamma i import och export-branschen till Ryssland kan potentiellt påverkas av sanktionerna. Det gäller bland annat företag inom energi-, finans- och försvarsindustrin.
Vilka är konsekvenserna av sanktionerna?
Sanktionerna kommer att göra det svårt för svenska företag att göra affärer med ryska kunder. De kommer också att begränsa svenska företags möjligheter att investera i Ryssland. I vissa fall kommer sanktionerna kan leda till att affärer med ryska kunder går förlorade.
Vad kan svenska företag göra för att förbereda sig för sanktionerna?
Svenska företag bör se över sina avtal och se till att de är förenliga med sanktionerna. De bör också bedöma sina risker och upprätta beredskapsplaner. I vissa fall kan det vara nödvändigt att hitta nya marknader för att ersätta de som förlorats i Ryssland.
Sanktionerna mot Ryssland är en viktig fråga för svenska företag. Många förbereder sig för de potentiella konsekvenserna av sanktionerna, och vissa förväntar sig en minskad affärsverksamhet med ryska kunder. Andra hoppas att de ska kunna hitta nya marknader för att ersätta de marknader som förloras i Ryssland. Hittills har det inte funnits några tydliga indikationer om hur sanktionerna kommer att påverka svenska företag på lång sikt.
Nya bilar köps inte och begagnade bilar blir dyrare
Fordonsbranschen har har varit ett av de länder som drabbats hårdast av sanktionerna mot Ryssland. Svenska företag som exporterar till Ryssland har sett en kraftig nedgång i verksamheten. Sanktionerna har också gjort det svårare för svenska företag att importera ryska bilar.
Fordonsindustrin är en viktig del av den svenska ekonomin. År 2017 stod exporten av fordonsprodukter för 12 procent av Sveriges den totala exporten. Fordonsindustrin är också en av landets största arbetsgivare, med över 160 000 anställda inom sektorn.
Sanktionerna mot Ryssland har en betydande inverkan på den svenska fordonsindustrin. Många företag förbereder sig för en minskad affärsverksamhet med ryska kunder. Vissa företag har redan förlorat affärer till följd av sanktionerna.
Bilhandlare ökar sina vinster
Nya bilar köps inte och begagnade bilar blir dyrare eIler i vissa fall sanktionerna kan leda till förlust av affärer med ryska kunder. En bilhandlare i Stockholm har uttryckt sin oro om framtiden för hans företag.